Palle Kousgaard

en slags CV

Jeg er født 1945 i Slagelse, hvor jeg boede til 1953. Senere bopæl som barn og ung i Virum og Trørød. Matematisk student fra Holte Gymnasium i 1963 og civilingeniør i 1970 med speciale i byplanlægning.

Civilingeniør og papirklip

Efter eksamen blev jeg ansat som amanuensis på Instituttet for Vejbygning, Trafikteknik og Byplanlægning på Danmarks Tekniske Højskole, hvor jeg bl.a. beskæftigede mig med nye undervisningsformer og planlægning for fritiden og med det, der kaldtes "advocacy planning". Her er planlæggeren sparringspartner for eller inspirator og fortaler for de beboere, der berøres af byplan- og bebyggelsesmæssige fornyelser. Dette bl.a. inspireret af byfornyelsesprojekter i Amsterdam. Vi lavede i nogle år studierejser med de studerende til Holland, og et af de mest markante resultater af disse studierejser blev mødet med "stillegader" i Delft, som min kollega, Jens Kofoed, arbejdede videre med og efter et studieophold i Holland fik indført i Danmark i en speciel paragraf i færdselsloven. "Stillegader" og "Sivesystemer" er nu almindelig benyttet.
Fra 1971 til omkring 1985 var jeg medlem af Fredningsteknisk udvalg under Danmarks Naturfredningsforening.
Efter nogle år skiftedes ingeniørarbejdet ud med beskæftigelse i en ved arv erhvervet eksportorienteret Design-, produktions- og handelsvirksomhed inden for kunsthåndværk. Firmaet hed Erstad & Stubbe-Teglbjærg, og det var startet af min daværende hustru, Mikala Erstads mor, Edel Erstad. Hovedartiklen var papirklip. I to perioder var jeg i bestyrelsen af "Den Permanente".
Jeg boede i København/Frederiksberg 1967-1992, Cort Adlersgade ved Københavns Havn, Berggreensgade i byggeforeningshus ved Svanemøllen, Ehlersvej - hvor vi skulle bruge et stort hus til firmaet - og Lundevangsvej i Ryvangen.

Huset på Ehlersvej er et smukt hus, især fra nordsiden. Det er tegnet af arkitekt Chr. Olsen og opført i 1917. Selve boligarealet var i 2 etager på samlet 450 kvm., hvortil kom 250 kvm. kælder. Vi indrettede siden 100 kvm. til kontor i loftetagen.

Efter at have solgt virksomheden i 1990 og i 1992 flyttet fra København til Jylland, startede jeg efter en kortvarig ansættelse i Them Kommune op som selvstændig rådgivende ingeniør, hovedsagelig med opgaver for Them Kommune.

Studietid og spirituelle aspekter

At jeg ville være byplanlægger, stod mig helt klart, og jeg havde håbet på at blive arkitekt, men jeg klarede ikke - som så mange andre - optagelsesprøven første år, jeg prøvede. Imidlertid var min studentereksamen rigelig høj til at blive optaget på Danmarks Tekniske Højskole.
Tilbage fra tiden efter gymnasiet har jeg været søgende og eksperimenterende inden for det, der kaldes venstrefløjen, bl.a. Studentersamfundet, især antiautoritær med en stærk dyrkelse af, hvad jeg kalder "den psykedeliske humanisme". Det førte mig naturligt i forbindelse med meditation, hvor Shri Ram Chandra af Shajahanpur (1899-1983) vandt mit hjerte. Jeg har været mange gange i Indien, ligesom vores store hus på Ehlersvej i mange år var rammen om mange arrangementer.

Fra venstre Mikala med Malene, Ram Chandra (Babuji) og Palle i vinterhaven i huset på Ehlersvej i Ryvangen. 1976.

Fra 1970 til jeg forlod Sri Ram Chandra Mission ved nytår 2000 var jeg dybt engageret inden for denne organisation, men det kom til et brud, da afvigelsen under en ny ledelse efterhånden var blevet for stor i forhold til det, der havde tiltrukket mig, og som jeg finder væsentligt.
Tilværelsens spirituelle aspekter er stadig en væsentlig drivkraft i mig.

Sport

Udøvende sport har været en væsentlig del af mit liv indtil begyndelsen af 1980'erne. På billedet til højre vinderspringet på 1,85 m som dansk ungdomsmester i højdespring for 17-18 årige i 1962. Da var Ole Papsøe fra Viborg, kort tid forinden som første danske nået over 2 m. I baggrunden ses slagne konkurrenter, bl.a. min træningsmakker Steen Schmidt-Jensen som i 1968 opnåede et fornemt resultat i 10-kamp ved OL i Mexico City, hvor han blev nr. 8 og i München 1972, hvoe han ble v nr. 7 (39 points fra bronzen).
Mit sidste atletikstævne var i 1964. I løbet af det 2-dages stævne, hvor jeg desuden havde sprunget højdespring og løbet 110 m hæk, skete et skred i og brud på to hvirvelbuer i ryggen. I sidste øvelse blev vi, Holte Idrætsforening, alligevel danmarksmestre for 19-20 årige i 4x100 meter stafet. Jeg er til venstre, derefter Ole Møller Jensen, Lars Dyrskjødt og Bent Anker Nielsen. En lovende atletik karriere var definitivt forbi, men jeg kom senere i gang med igen at spille tennis og især hockey, hvor jeg kom på landsholdet.
Ole Møller Jensen var en af landets hurtigste 100 m løbere. Han blev læge og direktør for cancerregistret, og døde selv af kræft.

Livet på landet

Tåge over Salten Ådal ved Bøgelund Banke. © 2000 Palle Kousgaard.

Fra jeg første gang i 1969 stod på Bøgelund Banke ved Vrads skabtes drømmen om at flytte hertil permanent. Det blev til adskillige ophold, som regel påske, sommer og jul, i huset Lavlund ved Vrads Sande.
Jeg flyttede med min nuværende hustru, Anne-Grethe, til egnen i 1992 i forbindelse med købet af det tidligere udflugtssted og timeshare hotel ved Vrads Sande til meditationscenter. Vi boede først på Sillerupgård og siden i Arritskovhus inden vi i 1994 købte gården her i (Neder)Fogstrup, som af mange - ikke helt korrekt kaldes Vorret.

Siden 1999 har jeg især brugt tid på landbrug, på ombygning af landbrugsbygninger, på at spille musik, bl.a. i Vrads Spillemandslaug, ved Bryrup Amatørteater og fra 2001 i Old Boys Bigband og på at skrive, hvilket indtil nu har udmøntet sig i 2 lokalhistoriske bøger, og i 2004 i novellesamlingen, Klange fra Overdrevet.

Jeg har altid haft rimelig nemt ved det meste, men har ikke følt, at der var noget, jeg var specielt god til. Derfor har jeg ikke gjort egentlig "karriere". Det har nok heller ikke interesseret mig så meget, for der har hele tiden været så meget andet af interesse.

Seneste

Ovenstående er skrevet engang omkring 2005, og der er jo sket meget siden, som jeg senere vender tilbage til, men i 2016 meldte jeg mig efter 16 år atter ind i SRCM, som stadig er rammen om meditationssystemet Sahaj Marg, som nu under navnet Heartfulness meditation er moderniseret lidt bl.a. med tilføjelse af noget afslapning, vinder stor udbredelse verden over.

Mine senere bøger kan man læse om på hjemmesiden.
Arbejdet med bogen "Mennesker og landskab" gav en interesse for de landskabsmalere, der virkede på Silkeborg-Himmelbjergegnen fra 1840'erne og frem til begyndelsen af 1900-tallet.
En af disse, Julius Paulsen, var her i 1886, hvor han malede nogle fantastiske billeder. Muligis kom han her ikke mere, men han har særlig fanget min interesse med sin enorme alsidighed, flid og først og fremmest indlevelse og sanselighed.
Han er ikke i eftertiden endnu ikke vurderet efter fortjeneste. (tilføjet 2018)

Palle Kousgaard

Tilbage til forrige side



Top